Ugrás a fő tartalomra
Ide kattintva a Kapos Holding Zrt. elektronikus ügyfélszolgálati oldalán otthonról is kényelmesen intézheti ügyeit.

Ólom az ivóvízben?

2020-11-12

TÁJÉKOZTATÓ.

 

A tájékoztató PDF dokumentumban történő elolvasásához kattintson ide!

 

Egy internetes portálon megjelenő „Ólom az ivóvízben: a népegészségügy szerint Kaposvár egyes területein közepes a kockázat”című cikk kapcsán az alábbiakról tájékoztatjuk Felhasználóinkat.

A rendelkezésünkre álló akkreditált ivóvízvizsgálat eredmények nem támasztják alá a Nemzeti Népegészségügyi Központ által készített „ólomtérkép” szerint „közepes kockázatúnak” minősített (sárga színnel jelölt) területeken szolgáltatott ivóvíz ólomtartalmának magasabb koncentrációit (az utóbbi 6 évben a felhasználói helyekről, valamint a cikk megjelenése után a napokban a közepes kockázatúnak minősített területekről vett mintákban elvégzett ólom-elemzések során mért legmagasabb koncentráció is csak a határtérték negyede volt: 2,26 μg/l a 10 μg/l-hez képest, míg a minták 81%-ban az ólom-koncentráció az 1 μg/l-es kimutatási határ alatt volt).

A KAVÍZ Kaposvári Víz- és Csatornamű Kft. a Somogy Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály által, a 201/2001. (X. 25.) Kormány rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 4.§-a szerint elkészített, jóváhagyott Vízbiztonsági terv(ek) és éves vízminőség-vizsgálati program(ok) szerint végzi a szolgáltatott ivóvíz minőségének ellenőrzését saját akkreditált laboratóriuma és szerződésekkel bevont alvállalkozói laboratóriumok igénybevételével.

A térképen sárga színnel jelölt területeken ólom anyagú víz-bekötővezeték nem található (a terület beépítése idején már kizárólag acél anyagú bekötéseket készítettek), így kijelenthető, hogy a vízműtelepektől az egyes ingatlanok szolgáltatási pontjait jelentő bekötési vízmérőkig a hálózatba betáplált ivóvíz nem érintkezik ólom anyagú csövezéssel, ebből adódóan az ólomionok beoldódására nincs lehetőség.

A felhasználói tulajdonú csatlakozó hálózatok vonatkozásában információval nem rendelkezünk, a házi ivóvízhálózatokba esetlegesen beépített ólom bekötőcsövekről és egyéb ólom anyagú csővezetékekről. Szolgáltatóként messzemenőkig egyetértünk a hatóság ezek cseréjére vonatkozó javaslatával, ami az érintett felhasználók feladata.

Rendelet 9.§ (1) szakasz szerint a vízminőségre vonatkozó adatok nyilvánosak, ennek megfelelően azok társaságunk honlapján is megtekinthetőek. A szolgáltatott ivóvíz mindenben megfelel a Rendelet előírásainak, nemcsak az ólom, de az ott nevesített egyéb vízminőségi jellemzők vonatkozásában is, ennek megfelelően fogyasztását továbbra is fenntartások nélkül, mindenki számára javasoljuk. Természetesen azon felhasználóink esetében, akik régebbi építésű, esetlegesen ólomcsövek felhasználásával (is) épített ingatlanokban élnek, javasoljuk a teljes ivóvíz csatlakozó hálózat, házi ivóvízhálózat felújítását, de addig is minden ivóvíz-vételezés előtt a csap legalább 3-5 percig tartó folyatását.

KAVÍZ Kft.