Ugrás a fő tartalomra
Ide kattintva a Kapos Holding Zrt. elektronikus ügyfélszolgálati oldalán otthonról is kényelmesen intézheti ügyeit.

TÁJÉKOZTATÁS...

2019-05-06

Az ivóvíz ólomtartalmának mérése.

Tisztelt Fogyasztóink!

A napokban megjelent, az ivóvíz ólomtartalmával kapcsolatos hírekre reagálva az alábbiakról szeretnénk Önöket tájékoztatni.

Az utóbbi időben, a médiában több hír jelent meg arra vonatkozóan, hogy határérték feletti ólomkoncentrációt mértek egyes települések régebbi építésű lakóépületeinek, szociális intézményeinek belső ivóvízhálózatán. A határérték-túllépés oka a hálózatokba az építés idején beszerelt ólomanyagú csövekből történő beoldódás okozza. Nem kétséges, hogy az ólom az emberi szervezet számára mérgező, ezért a szervezetbe kerülését meg kell akadályozni!

Kaposvár vízellátásának kiépülése az 1906. évtől kezdődött a (jelenleg) Guba S. u-ban található I. sz. vízműtelep és a Kecelhegyen akkor épült 500 m3-es térszíni medence között, a környező belvárosi utcák bekapcsolásával, majd az I. világháború kitöréséig, illetve a két világháború között É-i és D-i irányú hálózatfejlesztéssel az akkori tisztviselőtelepen (jelenleg Kossuth L. u., Szt. Imre u., Temesvár u., Kassa u., Hunyadi u.) és a Donneri-, Cseri-, Szentjakabi városrész belváros-közeli részein. A gerinc- és elosztóhálózat 1906 és 1960 között lemezgrafitos öntöttvas-, míg a vízbekötések ólom csőanyaggal készültek el.

A második világégést követő újjáépítés során és után, a jó minőségű, ezért drágább öntöttvas csőanyag helyett – a 60-as évektől tapasztalt intenzív ipari fejlődés, az ezzel járó lakosságszám-növekedés által indukált vízigény-növekedés miatt fellépő hálózatbővítéseknél már azbesztcement csőanyag került fektetésre (egészen a 80-as évekig, ekkor váltotta az azbesztcement anyagot a KM-PVC műanyag cső). Az azbesztcement csőhálózatoknál a vízbekötéseket már nem ólom, hanem horganyzott acél csövekkel alakították ki, ennek megfelelően az ettől az időponttól (tehát 1960-tól) ellátott felhasználási helyeken a víz-bekötővezetékeknél ólomcső nem fordul elő.

A régi építésű családi házak, társasházak esetén előfordult, hogy nem csak a vízmérési hely mért oldali csövezését, hanem a teljes belső vízhálózatot ólomcsövekből alakították ki. Még az egyébként acélcsövekből épített belső hálózatoknál is gyakran alkalmaztak ólomcsöveket az iránytöréses csomópontok szerelésekor. Ezen kívül a belső hálózatokba épített szerelvények anyaga is tartalmaz(ott) ólmot, amely a bennük pangó vízbe visszaoldódott/visszaoldódik.

Ha bontás nélkül megállapítható az ólomcső jelenléte, akkor haladéktalanul intézkedni kell annak cseréjéről!

Amennyiben a víz-bekötővezeték ólom anyagú, a cseréért felelős a közműtulajdonos önkormányzat. Ennek megfelelően Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzata megbízása alapján a KAVÍZ Kaposvár Víz- és Csatornamű Kft. Vízellátási Főmérnöksége a tavalyi évben 96 db ólom anyagú vízbekötést cserélt ki, míg az idei évben további 44 db cseréje várható. Természetesen amennyiben további ólom anyagú bekötő vezetékek kerülnek beazonosításra, úgy ezek cseréjére is sor fog kerülni.

Ha azonban az ólom anyagú cső bekötőcső és/vagy a belső vízhálózat része, a cseréért felelős a felhasználó (társasházak esetén a társasházkezelő és a felhasználó)!

Hogyan lehet beazonosítani az ólom vezetékeket?

A házakban futó ólomvezetékek általában laikusok számára is jól felismerhetők. Amennyiben az ivóvízvezeték egy szakasza látható helyen van, akkor a színéből, megmunkálásából jellemzően beazonosítható, hogy ólomból készült-e. A vezetékek lehetnek műanyagból vagy fémből, ezen belül vasból vagy ólomból. A vas és az ólom között mágnes segítségével is könnyen különbséget tehetünk: a vashoz tapad a mágnes, az ólomhoz nem.

Az elföldelt, elfalazott csövek esetén vízmintavétellel lehet meggyőződni az ólomcső jelenlétéről.

Fogyasztói megrendelés esetén a KAVÍZ Kaposvár Víz- és Csatornamű Kft. Minőségvizsgáló Laboratóriuma vállal akkreditált ólom-koncentráció mérést:
Cím: 7400 Kaposvár, Dombóvári út
Telefon: 06-82/511-278; Fax: 06-82/511-292
A mintavétel díja kiszállással együtt Kaposváron: 4.200 Ft + ÁFA = 5.334 Ft.

Felhívjuk szíves figyelmüket arra, hogy jelenleg lehetőség van ingyenes mérés biztosítására is, ehhez azonban a helyi Kormányhivatalhoz vagy a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz (NNK) kell fordulniuk, ahol minden jellegű felvilágosítást meg fognak kapni az ingyenes mintavételhez és méréshez kapcsolódóan. Postán fogják elküldeni az Önök részére a mintavételhez szükséges információkat és eszközöket, amelyet aztán vissza kell postázni az NNK részére.

Ezzel kapcsolatban az alábbi linkeken tudnak még bővebben tájékozódni:

https://efop180.antsz.hu/hirek-kornyezetegeszsegugy/45-nyitott-laboratorium-dijmentes-lakossagi-ivoviz-vizsgalat.html
https://efop180.antsz.hu/kornyezetegeszsegugy-alprojekt.html
https://www.biztonsagiadatlap.hu/kemiai-biztonsag/nemzeti-n%C3%A9peg%C3%A9szs%C3%A9g%C3%BCgyi-k%C3%B6zpont-nnk-feladatai-%C3%A9s-hat%C3%A1sk%C3%B6rei/