Ugrás a fő tartalomra
Ide kattintva a Kapos Holding Zrt. elektronikus ügyfélszolgálati oldalán otthonról is kényelmesen intézheti ügyeit.

Tájékoztatás a vízminőségi kifogásokkal kapcsolatban

A társasházak belső hálózati vízminőségének romlásával kapcsolatban Laboratóriumunk díjmentesen elvégzi a minőség-romlással érintett hálózati pont azonosításához szükséges mintavételeket és laboratóriumi vizsgálatokat (hidegvíz: vízmérőakna, lakás fürdő, konyha, melegvíz: lakás fürdő). A megadott elérhetőségen Pápai Kornél laboratóriumvezető kollégám fogja Önt keresni a mintavételezés időpontja ügyében. Ezt követően a vizsgálati eredményekről Csonka Edit kolléganőm írásban tájékoztatja majd.

A probléma nem egyedi, a régi építésű társasházakban, illetve az új építésű, de acélcsövekkel szerelt, akár belső tűzivízhálózatokkal (is) rendelkező társasházakban gyakori a kifogásolt vízminőség. A fogyasztói takarékos vízhasználat miatt a belső csövezésben gyakran pang a víz, emiatt az acélanyagú csőfalból vas-ionok oldódnak az ivóvízbe. Ez az oldott állapotú (kétvegyértékű) vas-ion a levegőre kerülve (csap nyitásakor) oxidálódik (3 vegyértékűvé válik), csapadékként kiválik: a tisztán kifolyó víz színesedik, sárgul, barnul (zavarossága nő).

A másodlagos vízminőség-romlás megakadályozására az alábbi megoldások kínálkoznak:

  • vasanyagú csövek cseréje műanyag csövekre (beruházás),
  • csőfal vegyszeres tisztítása (hidrogén-peroxid + citromsav), utána foszfát-vegyszer folyamatos adagolása (beruházás + üzemeltetési költség),
  • intenzívebb vízhasználat.

Tájékoztatás céljából korábban készítettünk egy összefoglaló táblázatot a vízminőség felhasználók általi értékeléséhez, ezt az alábbiakban olvashatja.

 

Melyek a leggyakoribb vízminőségi nem-megfelelőségek?

Vízminőségi nem-megfelelőség leírása

A nem-megfelelőség oka

Teendő a probléma megoldása, a nem-megfelelőség mérséklése érdekében

1. A csapból kifolyó víz tejfehér színű

Nagy mennyiségű levegő maradt a rendszerben

A diszpécserszolgálat értesítése a 82-316-157-es éjjel-nappali telefonszámon (a helyi vízműkezelő közvetlenül is értesíthető).

 

Ezt követően kollégáink a hálózat magaspontján, a tűzcsapon át kilevegőztetik a rendszert. A házi hálózatból szintén magasponton, folyatással lehet a levegőt kihajtani.

 

2. A csapból zavaros víz folyik

Nyomáslengést követően a csőfalon lerakódott bevonat levált

A diszpécserszolgálat értesítése a 82-316-157-es telefonszámon.

 

Ezt követően kollégáink a hálózat tűzcsapjain átmosatják a rendszert. Nem megszüntethető, vagy gyakran észlelhető zavarosság esetén szivacsos mechanikai hálózattisztítást végzünk.

 

3. A csapból tiszta víz folyik, de kis idő elteltével sárgulni, barnulni kezd. A víz megfogja a fajansz (mosdó, kád, WC-csésze) berendezéseket

A vasanyagú csövezésből visszaoldódik a vastartalom, amely kifolyatás után színeződést, zavarosodást okoz

Telefonos, vagy írásos panaszbejelentés után társaságunk Minőségvizsgáló Laboratóriuma ingyenesen mintákat vesz a közműhálózat és az érintett házi hálózat több pontján (tűzcsap, vízmérőakna, fürdőszoba, konyha) annak érdekében, hogy a visszaoldódás helye meghatározható legyen. Az eredmények alapján meghatározható az elvégzendő feladat: hálózatrekonstrukció, bekötéscsere, házi hálózat cseréje, bevonatolása, intenzívebb vízhasználat.

 

4. A csapból kifolyó víz fertőtlenítőszer- szagú

A vízműtelepen adagolt hypo okozza

0,3 mg/l szabad aktív klór-koncentráció alatt szakmailag indokolt, szükséges a fertőtlenítőszer adagolása. Amennyiben a Tisztelt Fogyasztó meg kíván győződni a vizes helyiségekben kifolyó víz klórkoncentrációjáról, kérjük, hívja a Laboratóriumunkat a 82-511-278-as telefonszámon. Ezt követően kollégáink ingyenes mérést végeznek a Fogyasztó jelenlétében.

 

5. A tárolós vízmelegítőből kifolyó meleg víz termálvíz-szagú

A meleg vízben jelenlévő, egészségre nem veszélyes szulfátredukáló baktériumok élettevékenysége okozza

Más területünkön elvégzett mikrobiológiai analízis alapján 3 tényező együttes jelenléte okoz termálvíz- szagot:

  • oldott vastartalom (lásd. 3. pont)
  • elegendő tartózkodási idő (tárolós vízmelegítőkben ez adott)
  • kellően magas, de 60 C°-nál alacsonyabb vízhőmérséklet

Tehát ezen tényezők bármelyikének kiiktatásával a szagképződés megelőzhető:

  • vezetékcsere műanyag, vagy réz-csőanyaggal
  • kisebb térfogatú, vagy átfolyós vízmelegítők használata
  • rendszeres időközönként rövid időre igen magas hőmérséklet (akár 70 C° is) beállítása, ekkor a baktériumok elpusztulnak